600 deelnemers 3e Betuwse 11 dorpentocht

Afgelopen zaterdag 28 mei kwamen rond 7.30 uur de eerste fietsliefhebbers al naar Rhenoy om zich in te schrijven voor de 3e Betuwse 11 dorpentocht. Zij waren er erg vroeg bij, de inschrijving zou om 8.30 uur pas officieel open gaan. Het bleek een voorteken te zijn, er zouden zeker nog een kleine zeshonderd enthousiaste toerrijders volgen. En bij de start zat de sfeer er meteen al goed in, want vrijwel alle deelnemers wilde zich graag met de aanwezige oldtimer fiets van Arie Liefhebber op de startstreep laten vereeuwigen en met een ouderwets belsignaal van start gaan. De zon, een goed gepijlde route en een prachtige omgeving, deed de stemming onder de rijders van de 130, 100 en 50 kilometer routes alleen maar groeien. Ook Arie vertrok op tijd want hij zou op zijn oldtimer fiets (met aanhanger!) de 50 kilometer toertocht afleggen.

“Prachtige tocht!”
Aan de finish werden alle deelnemers door Miss Rhenoy, Hannah van Iterson, en vrijwilligers van de organisatie verrast met een kleine attentie en dé medaille van de Betuwse 11 Dorpentocht, het ‘Zilveren Wiel’. De binnenkomende fietsers, die uit de regio zelf maar onder andere ook uit Zeeuws-Vlaanderen, Groningen, Rotterdam, Apeldoorn, Nijmegen en Zuid-Limburg kwamen, werden muzikaal onthaald door DJ Leander en het zangduo de Partybeukers en zo uitgenodigd om op het overvolle terras van dorpshuis de Betuwe Poort even op adem te komen en na te genieten.

Op de vraag van de microfonist Hans Wennekes, wat men van de tocht vond waren vele deelnemers het eens: “Uitstekend georganiseerde tocht, wat een prachtige omgeving en een super leuk onthaal bij binnenkomst. Complimenten voor de organisatie, we komen volgend jaar graag weer!”. Ook oud-profrenner en sportverslaggever Danny Nelissen, die heel vroeg wilde starten omdat hij die middag nog verslag van de Giro d’Italia moest doen, was zeer te spreken over de toertocht. Vele positieve reacties en recensies stroomden in de avond en dagen erna ook nog binnen op de Facebookpagina van de tocht.

Trots
Voor de oprichters van het eerste uur, Rutger van Stappershoef, Barto van Soelen, Klaas van Leeuwen en Wim van Bruggen, werd hiermee een droom werkelijkheid. Maarten Smid -coördinator inschrijvingen- berichte hen even na half tien ’s morgens dat er al ruim 550 inschrijvingen waren en men toen nog in de rij stond om in te schrijven. Vol trots zei Rutger: “Geweldig dit, om op deze manier onze mooie regio en het fietsen te promoten met een grote feestelijke fietsdag voor jong tot oud. Wat een opkomst en wat een fantastische reacties van de deelnemers, dit is precies waar wij het met zijn allen voor doen. Dank aan alle deelnemers, vrijwilligers en sponsors die dit mogelijk maken!”. De vierde editie van de Betuwse 11 Dorpentocht zal plaatsvinden op 27 mei 2017.

Uitslag fotowedstrijd 2016

Uitslag fotowedstrijd Betuwse 11 Dorpentocht 2016, de volgende 3 ingezonden foto’s zijn door de jury tot prijswinnaars benoemd:

1e prijs: Patricia Raven Islaratoeboen
2e prijs: Ab Donker
3e prijs: Maud van den Broek

Patricia schreef bij haar inzending het volgende:
“Vandaag waren we helemaal onderste boven van de mooie rit. Perfect geregeld.”

De jury zag in deze inzending humor, spontaniteit, gezelligheid, kameraadschap en plezier tijdens de fietstocht in onze Betuwse omgeving.

Er wordt met de prijswinnaars contact opgenomen over de uitreiking van de prijzen. Alle deelnemers bedankt voor de inzendingen en graag tot volgend jaar!

Winnaars Fotowedstrijd 2016Website

 

3e Betuwse 11 Dorpentocht op 28 mei 2016

Op zaterdag 28 mei organiseert Stichting Wielerronde Rhenoy voor het 3e jaar op rij een recreatieve fietstocht voor zowel de gewone fiets als de racefiets/mountainbike. Vorig jaar werd deze tocht door de Nationale Toerfiets Unie bekroond met 2 van de maximaal 3 te behalen sterren! Er zijn weer 3 verschillende afstanden te rijden:
 50 km,100 km en 130 km. Klik hier voor meer informatie.

Nieuw dit jaar: een medaille als aandenken
Bij terugkomst in Rhenoy zal iedereen feestelijk onthaald worden wanneer zij weer aankomen bij dorpshuis de Betuwe Poort. Deelnemers die de tocht goed volbrengen ontvangen bij de finish een fraaie medaille! De Friese Elfstedentocht heeft het felbegeerde kruisje, de Betuwse 11 Dorpentocht nu ‘het zilveren wiel’. De sluitingstijd van de officiële finish voor de fietstochten is 14.45 uur in verband met het verdere programma.

Er is voor iedereen wel wat te doen!
De organisatie nodigt iedereen uit om naar de finishlocatie te komen, er is voor elk wat wils. Muzikale entertainment, hapjes en drankjes, een kleine kermis met draaimolen, een knutseltent, sminken, een springkussen en een heuse ‘Bungee trampoline’, een spannende mega attractie! Alle attracties zijn GRATIS toegankelijk en open vanaf 11:30.

Dikke Banden Race
Ook wordt dit jaar weer de Dikke Banden Race voor de jeugd van 7 tot en met 12 jaar verreden. Om 15:00 zal het startschot gegeven worden door Wethouder Wiendels van de gemeente Geldermalsen. En niet alleen de beste jongens en meisjes zullen in de prijzen vallen, alle deelnemende kinderen krijgen leuke attenties van de organisatie.

 

Fotowedstrijd ‘Betuwse 11 Dorpentocht’ 2015

Maak kans op een bijzondere fiets als hoofdprijs

Deelnemers, toeschouwers en omwonenden kunnen zaterdag 30 mei vanaf 8:30 tijdens de ‘Betuwse 11 Dorpentocht’ meedoen aan een fotowedstrijd. Inzendingen dingen mee naar drie prijzen met als hoofdprijs een bijzondere ‘Cortina Azero’ fiets, beschikbaar gesteld door Wilfred van Beusekom van BikeRepair Geldermalsen.

De 2e prijs is een 5 rittenkaart ‘Mountain Bootcamp’ training of 2 (sport)massage behandelingen van Martin van den Broek uit Meteren en de 3e prijs is een lunch voor twee personen bij Theetuin de Wensput van Annette Bouman uit Beesd. De winnende foto’s zullen, samen met een selectie van de overige mooiste foto’s, worden gepresenteerd op de website van de 11 Dorpentocht.

Een jury maakt uit alle inzendingen een selectie van de drie mooiste foto’s. Hierbij gaat het erom of de deelnemer het thema op een bijzondere en pakkende manier in beeld heeft gebracht. Het thema luidt: “Breng de ‘Betuwse 11 Dorpentocht’ in beeld met fietsers in dit uniek stukje Betuwe.” De jury let hierbij onder andere op originaliteit. Een beeld kan bijvoorbeeld opvallen door de emotie die het uitstraalt of het verrassende effect.

De jury bestaat uit: Miranda de Vries, burgemeester gemeente Geldermalsen, Alex Monster en Marinus de Keijzer, beter bekend als de Betuwefotograaf.
De sluitingsdatum voor het inzenden van foto’s
 is maandag 1 juni 2015 tot 17:00.

Klik hier voor meer informatie over deelname en inzendingen

Foto bij persbericht Fotowedstrijd Betuwse 11 Dorpentocht met links namens de jury Miranda de Vries en rechts Wilfred van Beusekom van BikeRepair GeldermalsenLinks namens de jury, Miranda de Vries en rechts Wilfred van Beusekom

Tweede 11 Dorpentocht 30 mei 2015

Na een succesvolle eerste editie organiseert Stichting Wielerronde Rhenoy ook dit jaar een recreatieve fietstocht door de elf dorpen van gemeente Geldermalsen. ,,De eerste ‘Betuwse 11 Dorpentocht’ trok 250 deelnemers en dit jaar verwachten wij er nog meer. Men was enorm enthousiast na de tocht, voor ons aanleiding genoeg om hier een nieuwe traditie in Groot Geldermalsen van te maken”, aldus medeoprichter en organisator Rutger van Stappershoef.

RACEFIETS EN GEWONE FIETS
Zaterdag 30 mei kan zowel op de racefiets als op de gewone fiets deelgenomen worden. Er zijn drie verschillende routes uitgezet: 50 kilometer, 100 kilometer en 130 kilometer. Klaas van Leeuwen, voorzitter Wielerronde Rhenoy, vertelt: ,,De 11 Dorpentocht start bij dorpshuis de Betuwe Poort in Rhenoy en gaat vanzelfsprekend weer door de elf karakteristieke dorpen van gemeente Geldermalsen en het omringende landschap. De route van 50 kilometer is ook geschikt voor gewone fietsen. Vorig jaar deden al meer dan veertig deelnemers op de gewone fiets mee om deze afstand te rijden.”

EXTRA AFSTAND
De 100 kilometer route maakt, bovenop de 50 kilometer tocht, een lus door de plaatsen Zoelmond, Asch en ‘Oranjestad’ Buren. En na het rustpunt in Geldermalsen gaat deze route ook door Wadenoijen, Ophemert, Varik, Heesselt en Est. Grotendeels langs rivier de Waal op. ,,Daarnaast is er dit jaar op special verzoek een extra route van 130 kilometer bijgekomen. Deze tocht maakt, bovenop de 100 kilometer route, onder andere een extra lus over de Diefdijk langs de Hollandse Waterlinie, Fort Everdingen, rivier de Lek en dwars door Culemborg.”, vertelt hoofd-routezaken Barto van Soelen.

VERMAAK NA DE TOCHT
Bij terugkomst in Rhenoy zal de Betuwse wielersport- en fietsbeleving compleet gemaakt worden in de bekende finishstraat van de jaarlijkse Wielerronde van Rhenoy. ,,Deelnemers aan de fietstocht finishen in de Dorpsstraat over een echte finishstreep en kunnen zich daarna volop vermaken. Zo is er muzikaal entertainment, een mini-kermis, de ‘Dikke Banden Race’ voor regionale jeugd en een echte wielerwedstrijd. Kortom, een unieke feestelijke fietsdag voor iedereen”, sluit Van Stappershoef af.

Betuws Wielercafé 2015

Wat gaan en willen we dit jaar allemaal met jullie delen? Een klein inkijkje in het programma en onze plannen.

–          Leuke stukjes schrijven over de koers, vanuit de koers of koersdromen met jullie delen.

–          De 11Dorpentocht georganiseerd door de Stichting Wielerronde Rhenoy promoten. Net zoals vorig jaar is er een uitdagende toertocht vanuit Rhenoy. Snel meer info met onder andere hoe en wanneer je kan deelnemen.

–          Volgen en schrijven over hoe het met de pas opgerichte wielertoerclub de Lingerenners gaat.

–          Alle Betuwse evenementen waar fietsen bij voorkomen met jullie delen.

–          Met jullie plannen maken over het gezamenlijk kijken naar koers, ideeën altijd welkom.

–          Regelmatig jullie kennis van de wielersport testen.

Verder is het wel handig om te melden dat sommige zaken niet te plannen zijn, alle impulsieve plannen en ideeën worden ook komend jaar weer gedeeld.

Wil je actief meedenken of reageren? Sluit je aan bij het Betuws Wielercafé als online platform.

Wil je fietsen? Wordt lid van WTC de Lingerenners, www.wtcdelingerenners.nl

11 Dorpentocht

Langzaam

Langzaam

Langzaam kruipen we uit het dal dat de winter heet, wekenlang hebben we onszelf wijsgemaakt dat spinning, hardlopen en overdadige kerstdiners goed voor ons zijn. Nu de coureurs tijdens waaierige voorjaarskoersen weer via de televisie door onze woonkamer flitsen weten we dat er betere tijden aankomen.

Langzaam kruipen we uit onze schulp voelend aan onze benen, twijfelend starend door het slaapkamerraam. Wellicht kunnen we spoedig onze rondes maken door het Betuws landschap. Stiekem zijn enkele van ons al kilometers wezen trainen door weer en wind soms genietend van een voorzichtige voorjaarszon slingerend over onze prachtige dijken.

Langzaam verschijnt de bloesem aan onze bomen die al jaren langs onze trainingswegen staan. Net als onze racefiets ontwaakt het landschap uit zijn winterslaap en horen we door de wind heen de vogels zingen.

Langzaam komt het moment dichterbij dat wij het tenue van de Lingerenners aan kunnen trekken en  aan de start staan van de 11Dorpentocht.

Ons wielerseizoen is gestart

imagesD5EE39HX

Zaterdag 31 mei: Wielerronde van Rhenoy

Wielerronde RhenoyZaterdag sluiten de inwoners van Rhenoy hun jaarlijkse feestweek af. Het is het laatste weekend van mei. Traditioneel staat dan de plaatselijke wielerronde op het programma. Een unieke wielerronde in de Betuwe en eentje die al voor de 34e keer verreden wordt.

De Wielerronde van Rhenoy is ontstaan in een tijd dat wielrenners nog als rondreizende circusartiesten het land doortrokken en van dorp naar dorp op zoek gingen naar goed gevulde prijzenpotten.

Deze zogenaamde criteriums, ofwel ‘rondjes om de kerk’, schoten als paddenstoelen uit de grond en vormden vaak de afsluiting van de lokale kermis of feestweek, net zoals in Rhenoy. Een aantal jaar geleden raasden de renners nog de hele Betuwe door en kenden veel dorpen hun eigen wielerronde. Maar tijden veranderen helaas, bezoekers blijven weg, er zijn nauwelijks vrijwilligers meer of het vullen van de prijzenpot lukt niet meer door het uitblijven van sponsors. En bezoekers willen kennelijk nog wel de grote namen ontmoeten tijdens de profronde van Tiel, maar lijken geen behoefte meer te hebben aan de lokale helden.

Waar andere Betuwse rondjes niet meer bestaan, houd Rhenoy dapper stand. De Wielerronde van Rhenoy staat onder de deelnemers bekend om het zeer technische en snelle parcours, een uitdaging voor iedere wielrenner. Een bekende professionele veldrijder uit Tiel noemde het rondje al eens een ‘veldrit op de weg’. De smalle asfaltweg over de Lingedijk en de scherpe bochten door het dorp vragen om een dapper hart en een paar hele snelle benen. Voor sommige wielrenners  een reden om niet mee te doen, maar er wel stiekem over te dromen om als eerste juichend over de streep te komen. Iedereen wil de beste zijn in Rhenoy. Bezoekers willen hier getuige van zijn en het spektakel van dichtbij meemaken. Waar je ook staat langs het parcours, je voelt de spanning van de renners en je ziet de enorme snelheid van het peloton dat langs raast.

Dikke Banden RaceTussen de wedstrijden door worden bezoekers vermaakt en wordt de spanning langzaam opgebouwd. Eerst is er een wedstrijd voor de categorie Masters 30+ en de Wielerronde wordt afgesloten door de categorie belofte/elite. En in Rhenoy weten ze als geen ander dat de toekomst belangrijk is. De organisatie verbind het verleden met het heden en laat ook de jongste fietsliefhebbers kennis maken met een deel van het beruchte parcours. Met een Rabo Dikke Banden Race mogen ook de kinderen uit Rhenoy en omgeving de strijd aangaan. Zoals gezegd, iedereen wil de beste zijn in Rhenoy!

PR-man Van Stappershoef maakte vorig jaar onderstaande video:

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=E3-vJgCymPs[/embedyt]

.

Klik hier voor het volledige dagprogramma van de Wielerronde en slotfeest 2014

.

Eerste 11 Dorpentocht zeer geslaagd

Vandaag stond gemeente Geldermalsen in het teken van de wielersport. Het Betuws Wielercafé en de Stichting Wielerronde Rhenoy hadden de handen ineen geslagen voor de organisatie van de eerste ’11 Dorpentocht Groot-Geldermalsen’. Vanuit heel Nederland waren er sportievelingen afgereisd naar Rhenoy om 50 of 100 kilometer te fietsen over de mooiste wegen dwars door de elf dorpen van de gemeente Geldermalsen. De 250 deelnemers aan deze officiële toertocht kleurden dit mooie westelijke deel van de Betuwe.

Al vroeg in de ochtend werd het feestterrein naast dorpshuis de Betuwe Poort door de vele vrijwilligers van de organisatie omgetoverd in een professioneel ingerichte start/finish locatie, voorzien van alle gemakken voor de fietsende deelnemers. De eersten druppelden al rond een uur of 8 binnen. Na inschrijving konden zij om half 9 na het officiële startschot van burgemeester Miranda de Vries vertrekken. Door de overige deelnemers en toeschouwers van dit schouwspel aangemoedigd, gingen zij onder de startboog van de Rabobank door de Betuwe in. Rondom de start was het een gezellig samenzijn waar deelnemers en nieuwsgierigen een praatje konden maken, de route konden bestuderen of hun fiets laten controleren op technische mankementen. Om 9 uur was het de beurt aan een bontgekleurd peloton om gezamenlijk te starten aan de tocht van 100 kilometer.

Op het moment dat de eerste deelnemers weer in omgekeerde richting het feestterrein op kwamen rijden, was de feesttent omgebouwd tot een gezellig wielercafé. Er waren stands met diverse producten uit de wielersport, zoals kleding en complete fietsen, deelnemers konden de route terugkijken op een groot scherm en dit alles omlijst met feestelijke muziek en onder het genot van een hapje en een drankje. De deelnemers met verzuurde benen werden door professionele masseurs onder handen genomen en er was een historische collectie wielershirts uit vervlogen tijden uitgestald om te bewonderen. Kortom, met een interessant programma rondom de toertocht was het ook een mooi evenement voor fietsers om elkaar te ontmoeten en gezellig samen te zijn. Met een flink aantal kilometers in de benen konden alle deelnemers hun ervaringen delen voordat zij weer huiswaarts keerden. Het was een gezellige dag, volop beleving.

De organisatie kan terugkijken op een zeer succesvolle eerste editie van de 11 Dorpentocht en ziet zeker mogelijkheden voor een vervolg. Ondanks de weersvoorspellingen was het aantal deelnemers boven verwachting en de vele positieve reacties en complimenten waren hartverwarmend. Wordt vervolgd!

Klik hier voor het fotoalbum 11 Dorpentocht 2014

Startschot burgemeester Miranda de Vries
Burgemeester Miranda de Vries geeft het officiële startschot van de eerste 11 Dorpentocht
(foto: Platform Geldermalsen)

Route is uitgezet, paar kleine wijzigingen

Wij zijn helemaal klaar voor morgenochtend, jij ook?! De route en de feesttent zijn vandaag klaargestoomd voor een mooie eerste editie van de ’11 Dorpentocht Groot-Geldermalsen’. Vandaag hebben we nog wel een aantal kleine aanpassingen in de route moeten aanbrengen wegens (onverwachte) wegwerkzaamheden.

Dit betreft onder andere werkzaamheden aan de Wilhelminastraat in Beesd en de rotonde Randweg/Tielerweg te Geldermalsen. Dus voor de fietsers die ondertussen al via deze website een GPS bestand op de fietscomputer hebben gezet, wordt geadviseerd om deze opnieuw te downloaden via de pagina: http://betuwswielercafe.nl/11-dorpentocht/

Naast de beschikbare gps bestanden is de route natuurlijk ook gewoon uitgepijld!
Iedereen kan deze pijlen dus volgen morgen:

Pijl route 11 Dorpentocht

Graag tot ziens morgen!