Zaterdag 31 mei: Wielerronde van Rhenoy

Wielerronde RhenoyZaterdag sluiten de inwoners van Rhenoy hun jaarlijkse feestweek af. Het is het laatste weekend van mei. Traditioneel staat dan de plaatselijke wielerronde op het programma. Een unieke wielerronde in de Betuwe en eentje die al voor de 34e keer verreden wordt.

De Wielerronde van Rhenoy is ontstaan in een tijd dat wielrenners nog als rondreizende circusartiesten het land doortrokken en van dorp naar dorp op zoek gingen naar goed gevulde prijzenpotten.

Deze zogenaamde criteriums, ofwel ‘rondjes om de kerk’, schoten als paddenstoelen uit de grond en vormden vaak de afsluiting van de lokale kermis of feestweek, net zoals in Rhenoy. Een aantal jaar geleden raasden de renners nog de hele Betuwe door en kenden veel dorpen hun eigen wielerronde. Maar tijden veranderen helaas, bezoekers blijven weg, er zijn nauwelijks vrijwilligers meer of het vullen van de prijzenpot lukt niet meer door het uitblijven van sponsors. En bezoekers willen kennelijk nog wel de grote namen ontmoeten tijdens de profronde van Tiel, maar lijken geen behoefte meer te hebben aan de lokale helden.

Waar andere Betuwse rondjes niet meer bestaan, houd Rhenoy dapper stand. De Wielerronde van Rhenoy staat onder de deelnemers bekend om het zeer technische en snelle parcours, een uitdaging voor iedere wielrenner. Een bekende professionele veldrijder uit Tiel noemde het rondje al eens een ‘veldrit op de weg’. De smalle asfaltweg over de Lingedijk en de scherpe bochten door het dorp vragen om een dapper hart en een paar hele snelle benen. Voor sommige wielrenners  een reden om niet mee te doen, maar er wel stiekem over te dromen om als eerste juichend over de streep te komen. Iedereen wil de beste zijn in Rhenoy. Bezoekers willen hier getuige van zijn en het spektakel van dichtbij meemaken. Waar je ook staat langs het parcours, je voelt de spanning van de renners en je ziet de enorme snelheid van het peloton dat langs raast.

Dikke Banden RaceTussen de wedstrijden door worden bezoekers vermaakt en wordt de spanning langzaam opgebouwd. Eerst is er een wedstrijd voor de categorie Masters 30+ en de Wielerronde wordt afgesloten door de categorie belofte/elite. En in Rhenoy weten ze als geen ander dat de toekomst belangrijk is. De organisatie verbind het verleden met het heden en laat ook de jongste fietsliefhebbers kennis maken met een deel van het beruchte parcours. Met een Rabo Dikke Banden Race mogen ook de kinderen uit Rhenoy en omgeving de strijd aangaan. Zoals gezegd, iedereen wil de beste zijn in Rhenoy!

PR-man Van Stappershoef maakte vorig jaar onderstaande video:

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=E3-vJgCymPs[/embedyt]

.

Klik hier voor het volledige dagprogramma van de Wielerronde en slotfeest 2014

.

Speak Your Mind