Betuwse 26 Dorpentocht

11 DorpentochtMaak zaterdag 27 mei 2023 een prachtige fietstocht door het meest westelijke deel van de Betuwe: de fruittuin van Nederland.
Er zijn 3 verschillende afstanden te rijden:
 50 km100 km en 130 km.

De 50 kilometer route gaat door de 11 karakteristieke dorpen van de oude gemeente Geldermalsen. De tocht gaat langs rivier de Linge, (fruit)boomgaarden, boerenerven, weilanden, grienden en diverse landgoederen, waaronder ‘Mariënwaerdt‘ en ‘Noordenhoek‘. Deze tocht van 50km is (ook) uitermate geschikt voor ‘gewone fietsen’.

De 100 kilometer tocht komt langs de 26 karakteristieke Betuwse dorpen van de nieuw gevormde gemeente West-Betuwe, waaronder de 11 van de voormalige gemeente Geldermalsen. De route maakt een extra lus richting de Waal langs de dorpen Varik en Opijnen en rijdt vervolgens richting Vuren. Vanwege werkzaamheden dit jaar niet overal, maar daar waar mogelijk kiezen we voor de dijk.

De 130 kilometer tocht maakt bovenop de gehele 100 kilometer route een extra lus in het begin van de ’11 Dorpentocht’. Deze lus gaat grotendeels over de Diefdijk langs de Hollandse Waterlinie, helemaal richting het Fort Everdingen en langs rivier de Lek. Later splitst de route opnieuw voor een rondje langs het dorp Spijk. Ook op deze route worden alle 26 dorpen van de gemeente bezocht.

Download route Betuwse 11 Dorpentocht voor GPS op Fietssport.nl

Gepijlde route:
De drie routes zijn allen uitgezet middels dezelfde route pijltjes, volg deze gele bordjes (met oranje punt) om op het juiste spoor te blijven:

Routepijl Betuwse 11 Dorpentocht

Routesplitsingen:
Op vier locaties wordt duidelijk met een bord een splitsing van de verschillende routes aangegeven, zie voorbeeld hieronder:

Voorbeeld Splitsingsbord Betuwse 11 Dorpentocht

Starttijden:
– voor 130km tocht: van 8.30 uur tot 9.00 uur
– voor 100km tocht: van 9.00 uur tot 9.30 uur
– voor  50 km tocht: van 9.30 uur tot 10.00 uur

Sluitingstijden:
– rustpunt (pauze locatie): om 13.00 uur
– finish(straat) toertochten: om 14.45 uur (om 15.00 uur start Dikke Banden Race jeugd)
– dorpshuis: 18.30 uur

Inschrijven:
Op zaterdag 27 mei 2023 kan er (voorafgaand aan de tocht) bij de start/finishlocatie (dorpshuis de Betuwe Poort) ingeschreven worden. Wilt u zich nu al inschrijven?
Dat kan op de website van Fietssport.

Kosten deelname:
• € 8,00 voor NTFU leden (inclusief 1 gratis consumptie (koffie of thee) bij rustpunt)
• € 10,00 voor niet NTFU leden (inclusief 1 gratis consumptie (koffie of thee) bij rustpunt)

Locatie inschrijving, start/finish en douchegelegenheid:
Dorpshuis de Betuwe Poort, ter hoogte van Rhenoyseweg 11 te Rhenoy. Voor info over parkeren klik hier! Geopend tussen 7.30 uur en 18.30 uur. EHBO, kleedruimte, douchegelegenheid en toiletten aanwezig.

Locatie rustpunt:
Het rustpunt (de tussenstop) wordt georganiseerd bij de Fiets Cross Vereniging te Geldermalsen (Meersteeg 4B, 4191 NK Geldermalsen). Deze locatie is geopend tussen 10.00 uur en 13.00 uur en op vertoon van uw polsbandje krijgt u kosteloos een kopje koffie / thee. Tegen betaling kunt u hier ook iets te eten krijgen. EHBO en toiletten zijn hier ook aanwezig.

Entertainment bij finish:
Een medaille als aandenken:
Bij terugkomst in Rhenoy zal iedereen feestelijk onthaald worden wanneer zij weer aankomen bij dorpshuis de Betuwe Poort. Deelnemers die de tocht goed volbrengen ontvangen bij de finish een fraaie medaille! De Friese Elfstedentocht heeft het felbegeerde kruisje, de Betuwse 11 Dorpentocht nu ‘het zilveren wiel’. De sluitingstijd van de officiële finish voor de fietstochten is 14.45 uur in verband met het verdere programma.

Er is voor iedereen wel wat te doen:
De organisatie nodigt iedereen uit om naar de finishlocatie te komen, er is voor elk wat wils. Muzikale entertainment, hapjes en drankjes, een kleine kermis en meer! Alle attracties zijn GRATIS toegankelijk en open vanaf 11:30.

Dikke Banden Race:
Ook wordt dit jaar weer de Dikke Banden Race voor de jeugd van 2 tot en met 12 jaar verreden. Om 15:00 zal het startschot gegeven worden. En niet alleen de beste jongens en meisjes zullen in de prijzen vallen, alle deelnemende kinderen krijgen leuke attenties van de organisatie. Klik hier voor meer informatie

EHBO, toiletten en horeca aanwezig. Alle festiviteiten zullen duren tot 17.00 uur.

Gedragsregels:
Elke deelnemer moet zich aan de verkeersregels houden en deelname is voor eigen risico. Wij vragen als organisatie aandacht voor de volgende gedragsregels voor Toerfietsers, opgesteld door de NTFU. Deze zijn te lezen op posters bij de inschrijving en in de routeboekjes. Denk hierbij aan:
• Houd je aan de verkeersregels
• Houd zichtbaar rekening met anderen in het verkeer
• Gebruik een fietsbel
• Geef tijdig aan welke richting je gaat volgen
• Blijf beleefd tegen andere weggebruikers
• Rij altijd op het aangegeven fietspad
• Benader drukke, gevaarlijke locaties/verkeerssituaties stapvoets
• Passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid
• Volg aanwijzingen op van politie en/of verkeerregelaars
• Gooi afval in een afvalbak
• Gebruik je kop, helm op!

Verdere detailinformatie:
• De organisatie is tijdens de tocht te bereiken op het noodnummer: 0618419633
• Route in GPS beschikbaar
• Zowel heren- als damestoiletten aanwezig
• Douchegelegenheid aanwezig bij start- en finishlocatie
• Bewaakte fietsenstalling aanwezig bij start- en finishlocatie