Het verhaal van een wielershirt

We hebben er allemaal één nodig en naast dat hij een functionele rol speelt, zegt een wielershirt ook erg veel over de drager. Er was een tijd dat de Nederlandse wegen werden bevolkt door in Rabobank kleuren verkleedde wielrenners, maar nu lijkt er een heuse onderlinge strijd gaande over welke wielrenner het meest originele wielershirt draagt. Met de komst van het internet zijn alle shirts van over de hele wereld beschikbaar en trekt er op een gemiddelde zondagochtend een bontgekleurd gezelschap over de wegen. Een wielershirt kan ook verbonden zijn aan je lidmaatschap van een vereniging en een enkeling wordt ook daadwerkelijk persoonlijk gesponsord door de genoemde bedrijven op het wielershirt. Fietsen in een wielershirt is heel mooi, maar er zijn ook liefhebbers die de shirts verzamelen. Eén daarvan is Ton Merckx uit Veldhoven. Hij is net als vorig jaar aanwezig in Rhenoy om ons een deel van zijn fascinerende collectie te laten zien.

Waar andere hun wielershirts aanschaffen in een winkel of via internet schrijft Ton nog ieder jaar alle profrenners persoonlijk aan om zo zijn collectie uit te breiden. Ondertussen is hij voor veel renners een bekende en hij ontvangt dan ook nagenoeg alle gevraagde shirts, waardoor ieder wielerseizoen in zijn collectie wel vertegenwoordigd is. Maar ook beroemde klassieke shirts uit vervlogen tijden zijn in het bezit van deze sympathieke Brabander, die zelf ook nog fanatiek zijn kilometers maakt op de racefiets. Profrenners bezoekt hij dan ook graag zelf op de fiets, zodat Ton de koerstrui persoonlijk overhandigd krijgt met het verhaal van de drager.

Tijdens de wielermarkt op 24 mei kunnen de bezoekers een gedeelte van de (internationale) collectie van Ton bekijken en de tentoongestelde shirtjes zullen waar het kan een Betuws tintje hebben. Koerstruien van de Betuwse profrenners Bobbie Traksel en Eddy van IJzendoorn bijvoorbeeld, maar ook truitjes van Bert Story-Piels en de gebroeders van Houwelingen. Ton fietst de 24e natuurlijk ook mee met de 11 Dorpentocht en spreek hem aan als je de kans krijgt, want zoals gezegd: bij iedere koerstrui hoort een verhaal en hij vertelt je die graag!

Voor meer info: www.tonmerckxwielershirts.nl

Ton Merckx bij Betuws Wielercafé 2013

Speak Your Mind