Wij willen de fietscultuur in de meest westelijke gemeenten van de Betuwe stimuleren, promoten en verstevigen als regionaal bindmiddel. Wat ons betreft is de combinatie van dit uniek stukje Betuwe, dé fruittuin van Nederland, met recreatief fietsen en wielersport nog onderbelicht. Juist hier, met de vele liefhebbers en wielertoerclubs die het gebied kent en het unieke fietslandschap, de monumentale historie en de recreatieve mogelijkheden van deze regio.
Met de oprichting van de ‘Betuwse 11 Dorpentocht‘ en het platform ‘Betuws Wielercafé‘ willen wij fietsliefhebbers in deze regio bereiken, met elkaar verbinden en de ‘Betuwse fietscultuur’ laten (be)leven. Samen met bestaande regionale initiatieven, organisaties en inspirerende bedrijven die recreatief fietsen en wielersport een warm hart toedragen.
Doelgericht fietsen
Natuurlijk kan er het hele jaar gefietst worden, maar een jaarlijks terugkerende georganiseerde fietstocht door dit westelijke deel van de Betuwe geeft vele extra’s. Zo stimuleert het mensen in de regio, ook die wat minder vaak fietsen, om letterlijk en figuurlijk naar een doel toe te bewegen, namelijk het meedoen aan deze tocht. Het zet dus mensen, jong en oud, aan tot fietsen en het stimuleert het fietsen door dit gebied. Dit doen wij door jaarlijks op de laatste zaterdag van mei een feestelijke fietsdag met drie te rijden afstanden voor te schotelen; 50, 100 en 130 kilometer. Dwars door de gemeenten Lingewaal, Neerijnen, Buren, Culemborg, Tiel en natuurlijk de gemeente Geldermalsen, die met haar elf dorpen het middelpunt van het fietsevenement vormt. De langste afstand doet al deze gemeenten aan. Alle drie de afstanden rijden in ieder geval 50 kilometer ‘Elfdorpentocht’ door Geldermalsen.
Unieke beleving
En dat is niet voor niks. Alleen al de 50 km route tussen Leerdam en Geldermalsen zorgt voor een unieke beleving, al je zintuigen staan op scherp. Dát stukje Betuwe, door elf karakteristieke dorpen langs de kronkelende rivier de Linge, is pure magie. Betoverende dijkjes zoals de Appeldijk, tussen Beesd en Tricht, en de Molendijk in Rumpt. Eeuwenoude landgoederen zoals ‘Mariënwaerdt’ in Beesd en ‘Noordenhoek’ in Deil en diverse andere culturele parels zoals het ‘Geofort’ net voorbij Gellicum, het ‘Kunstfort Asperen’ en de ‘Betuwse toren van Pisa’ in Acquoy. En dit is slechts een tipje van de sluier, er is gewoonweg teveel om op te noemen. De hele route, ook buiten deze dorpen, prikkelt vrijwel alle zintuigen. Zo gaat de tocht ook langs theetuinen, romantische terrasjes en diverse biologische winkels vol met onbespoten lekkers. Dit alles aangevuld met afwisselend natuurgebied, heerlijk fietsen langs fruitboomgaarden, weilanden, grienden en door een rustiek rivierenlandschap met uitzichten over de uiterwaarden. De 100 km route doet Oranjestad Buren aan en leidt ook langs de Waal. De deelnemers van de 130 km worden onder andere geleid langs de Hollandse Waterlinie, Fort Everdingen, de Lek en het historische ‘handelsdorp’ Culemborg.
Regiopromotie
Naast het activeren van regionale fietsliefhebbers wil de organisatie met deze tocht ook het grote publiek, dat wil zeggen heel Nederland en Vlaanderen, jaarlijks op een aansprekende manier bereiken met waar deze bijzondere fietsregio ligt, wat de grote waarde van dit gebied is en welke recreatieve mogelijkheden er zijn. Door de ‘Betuwse 11 Dorpentocht’ jaarlijks te promoten en te laten fietsen, zorg je voor een gerichte bewustwording van dit uniek stukje Betuwe. De kans is groot dat mensen op basis van de promotie hun ‘eigen’ Betuwse 11 dorpentocht rijden en dat mensen die de tocht gefietst hebben, nog eens terugkeren. En dat is weer goed voor de recreatie, toerisme en bedrijvigheid in deze regio. In het noorden van Nederland kennen we de ‘Friese Elfstedentocht’, in het midden van het land nu ook de ‘Betuwse Elfdorpentocht’.
Regionaal bindmiddel
Tot slot wil de organisatie met het evenement ook een gevoel van regionale trots en samenwerking bewerkstelligen: De Betuwse 11 Dorpentocht is door en voor inwoners in de regio West-Betuwe. Het zorgt voor verbinding, op de dag zelf maar ook voorafgaand en erna. Tussen inwoners, dorpen, verenigingen en bedrijven, die recreatief fietsen en wielersport een warm hart toedragen. Om dit evenement een stabiele basis te geven met toekomstperspectief, gaat de organisatie daarom ook meerjarige samenwerkingsverbanden met (regionale) partners aan. Er zijn ideeën genoeg hoe dit evenement wederzijds benut kan worden voor promotionele activiteiten en maatschappelijk (relevant) ondernemen.
Rutger van Stappershoef
Jeroen Wijngaard
Barto van Soelen
Klaas van Leeuwen
Boyd van Bruggen
Maarten Smid
Wim van Bruggen